Theehuis

Het theehuis met het vrije uitzicht over het ovaal is in 1921 gebouwd. In de vormgeving van het theehuis is de invloed van Oost-Aziatische architectuur te herkennen.

Exotische versnaperingen.

De Aziatische invloed is zichtbaar in de subtiele knik in de punten van het dak. In Japan staan theehuizen meestal in een theetuin. Het park is daarom een passende keuze voor een Nederlands theehuis. Een ander bekend theehuis bevindt zich in het Vondelpark in Amsterdam, wat na een brand in de jaren dertig van de twintigste eeuw in modernistische stijl is herbouwd. Omdat het G.J van Heekpark gebouwd is met de intentie de bewoners en de fabrieksarbeiders van Enschede een gezonde leefomgeving te geven, was het belangrijk dat er in het dranklokaal geen sterke drank geschonken werd. In het theehuis werden dus voornamelijk niet-alcoholische dranken geschonken, hoewel er wel wijn op de kaart stond. Het theehuis in het G.J. van Heekpark was oorspronkelijk een openbare horecagelegenheid voor de bezoekers van het park, maar wordt tegenwoordig gebruikt door de 'Société des Gourmets Eurégionale', een vereniging voor culinaire liefhebbers. De Schenkerij Wattez heeft de functie van horecagelegenheid voor het park over genomen.

Loop dwars door de speeltuin richting de stenen verhoging aan de rand van het park. Daar staat bij het water de volgende paal.

Vroeger konden bezoekers van het park hier wat drinken. Thee komt oorspronkelijk uit Azië. In de 17e en 18e eeuw werd de thee met schepen naar Nederland gebracht.


Nee, De familie Van Heek handelde niet in thee. Probeer het nog eens!
Helaas, de Thee-Piraten uit het Oosten betaan niet echt. Klik nog eens!
Juist! De VOC verdiende veel geld met de theehandel. Op naar de volgende paal! Als je goed kijkt, zie je hem al staan!