Schenkerij Wattez

Het gebouw van de Schenkerij Wattez was oorspronkelijk de tuinmanswoning voor de buitenplaats van de familie Roessingh. De buitenplaats werd later het Van Lochemsbleekpark.

De metamorfose van de tuinmans­woning.

In de tijd dat het landgoed functioneerde als buitenplaats was er onder andere een moestuin, waarvan de oogst bestemd was voor de bewoners van de Villa ‘t Roessingh. De Roessinghs waren, net als de familie Van Heek, zeer welgestelde textielondernemers. Hun naam is alleen niet zo vaak terug te vinden is in de parken, straten en pleinen van Enschede, zoals bij de Van Heeks. Nadat de buitenplaats verkocht werd aan de familie Van Heek, werd de tuinmanswoning rond 1919 bewoond door de familie Kolkman. De heer A. Kolkman werkte als tuinbaas voor het Van Lochemsbleekpark. De familie Kolkman heeft tot 1953 in de de tuinmanswoning gewoond. Vanaf de jaren vijftig tot eind jaren negentig heeft mevrouw Hamers met haar gezin het huis bewoond. De tuinmanswoning is in 2008 gerenoveerd door architect Jan Blokhuis tot de huidige Schenkerij. De Schenkerij werd vervolgens vernoemd naar de ontwerper en landschapsarchitect van het G.J. van Heekpark: P.H. Wattez. Hij was in de leer gegaan bij zijn vader Dirk, die het Volkspark in Enschede heeft ontworpen. De stijl van Wattez is monumentaal en formeel, wat terug te vinden is in de vormgeving van het G.J. van Heekpark.

Loop het pad af en ga rechts richting de weide met de schapen. Daar staat het volgende paaltje.

Hoi Speurneuzen! Ik ben Prins. Wij gaan samen door het G.J. van Heekpark speuren. Dit is het begin van de speurtocht. In dit huis woonde vroeger een tuinman. Er was ook een moestuin. We komen aan het einde terug bij de speeltuin hoor!

Wat is er speciaal aan de planten in een moestuin?


Dat klopt inderdaad! Volg de pijl op het paaltje naar de volgende Speurzuil!
Nee, dat is niet het juiste antwoord. Probeer het nog een keer!
Helaas, probeer het nog een keer!